14 July 2006

Upoznajte Vermeer-a


Ukoliko ste ljubitelj umetnosti, predlažem da se upoznate sa vrhunskim majstorom slikarstva Vermeer-om. Ne samo što možete uživati u reprodukcijama, već i mnogo više od toga. Osim galerije sa radovima i pojedinačnog prikaza slike, sajt pruža detaljnije informacije o svakoj slici. Pruža kompletan katalog Vermeer-ovih radova u različitim rezolucijama, čak i do 1264 x 928 px, ukoliko vam se neka dopadne, možete da je odštampate u dobrom kvalitetu. Ukoliko pređete mišem preko pojedinih reprodukcija na različitim mestima slike, otvara se mali popup prozor, sa analizom tog dela detalja, slikarskoj tehnici, mogućim inspiracijama umetnika..itd. Ukratko: zanimljiva interaktivna analiza. Obuhvaćene su i analize njegove slikarske tehnike, Vermeer-ove palete boja i još mnogo tog.

U svakom slučaju veoma dopadljivo i korisno, pogledajte.
Kataloški pregled Vermeer-ovih radova

P.S.
Nije loše, ukoliko to još niste, pročitati knjigu "Devojka sa bisernom minđušom" - Trejsi Ševalije, u izdanju Lagune. Ili čak odgledati film. Mada se ne temelji na stvarnim događajima obiluje odličnim scenama koje podsećaju na njegove slike , uopšte pružaju sliku vremena u kom je umetnik živeo.

3 comments:

  1. Anonymous23:08

    Knjiga i nije nešto. Ako ćemo o literaturi. Tra la la priča o velikanu svetla.
    Film.
    Previše upeglan.
    Ali dobro, za široke narodne mase, sasvim edukativan.

    Žao mi sto ne mogu da ti ostavim drugi link bloga, nego samo ovaj, jer sam prestala da koristim blogspot.
    Poz.

    ReplyDelete
  2. Slažem se s tobom, u stvari malo je knjiga koje na pravi način opisuju nekog umetnika ili njegov život. I film i knjiga su veoma pitki za većinu neupućenih, ipak, od nečega se mora početi.Knjiga "Život sa Pikasom" je jedina koju sam pronašao i koja donekle "zvuči" realno jer je i sam pisac slikar pa se to oseti u načinu kako opisuje stvari.
    Ako imaš još neki blog "šutni" ga na mail ili u komentar.

    ReplyDelete
  3. Anonymous11:26

    Jedne od boljih biografija (naravno isto su jako lako citljive i prijemcive za masovnu upotrebu), su biografije Irving Stouna, o Mikelandjelu (Agonija i ekstaza) i Van Goghu (Zudnja za zivotom).
    Dosta vredne citanja. Svima srdacno preporucujem.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...