10 July 2006

Cvetanje Tise

Zaljubljenici u prirodu kažu da se cvetanje Tise može meriti sa lepotom duge i osećanjem prvog poljupca. Sredinom juna, svake godine samo ako je reka čista Tisa procveta. Pred smiraj dana, kada izgleta da sunce lagano tone u liniju horizonta, iz dubine reke Tise započinje neobičan svadbeni ples.

Nije reč o vodenoj biljci, u stvari se radi o insektu, zvanom “Tiski cvet”. Tiski cvet ili Palingenia longicauda je prirodni fenomen, koji osim na Tisi u Severnom Banatu i Potisju, postoji još u Velikoj žutoj reci u Kini. Prva dva dana ciklusa je povremena pojava, da bi od trećeg do petog dana dosegla svoj vrhunac. Iako se insekt “Tiski cvet” smatra jednodnevnim, on zapravo živi tri godine, od čega skoro sve vreme kao larva na glinovitom dnu reke. Prvo izlaze mužjaci kao larve u beličastoj čauri na površini vode. Jedan, pa drugi, potom više desetina hiljada. U roku od nekoliko minuta, niotkuda, pojavljuju se ružne larve, od kojih, za samo minut postaju divni leptiri.

Tada započinje svadbeni let.
Ovi insekti se pripremaju da urade samo jednu stvar
- da produže svoju vrstu.





Oblaci insekata kovitlaju se, a nad mirnom rekom, od lepeta krila desetine hiljada “Tiskog cveta”, ne mogu se čuti ni talasi. Posle ovog ritualnog parenja ženke padaju na vodu i tu opstaju još neko vreme, taman toliko da polože jajašca, a mužjaci iscrpljeni ugibaju. Ovi insekti nemaju usta, ni organe za varenje i žive dok postoji energija koju su akumulirali još kao larve. Svaka ženka položi oko 6-7.000 jajašca, koja padaju na glinovito dno, gde će naredne tri godine živeti i čekati svoju šansu da produže vrstu. Cvetanje je započelo još juče, a oni koji su u blizini Kanjiže i danas mogu posmatrati ovaj prizor. Ukoliko nemate mogućnosti pogledaj te kratak video zapis ili nekoliko mojih fotografija.

usamljenik

Za događaj sezone, Kanjižani su se dobro organizovali. Otisnuti na splavu uz pomoć čamaca prema sredini Tise, muzičari su nošeni maticom reke svirali „Malu simfoniju” Šarla Gunoa. Cvetanje se malo odužilo, pa su zbog zatišja na reci domaćini i muzičari su odlučili, da svirke bude dva dana. Tisa čuva tajnu cvetanja skoro do smiraja dana. Aplauzi sa obale i mnoštva čunova, kajaka, čamaca, dočekali su veliko rojenje koji je bio pravi spektakl koji očarava ljude, svojom lepotom i ritualom ljubavne igre.

Nešto opširnije iz arhive Novosadskog Dnevnika

Slični zapisi:
Procvetao Tiski cvet
Palingenia longicauda

6 comments:

  1. Ovo se stvarno mora dozivjeti iz camca uz "Malu Simfoniju". Nesta kao iz Kusturicinog filma:" Cigani lete u nebo" i "Djurdjevdan"

    ReplyDelete
  2. znate li tacan datum kada se dogadja taj spektakl ,, cvetanje tise ,, ja sam iz vrbasa i volela bi da dodjem da vidim i dozivim taj dogadjaj u ugodjaj .


    Puno pozdrava Sofija

    ReplyDelete
  3. Anonymous15:10

    Kada se ove 2010. god. očekuje cvetanje?Nisam nikada imao priliku da posmatram tu pojavu i ove godine ne bih hteo da propustim taj događaj.

    ReplyDelete
  4. Anonymous15:10

    Kada se ove 2010. god. očekuje cvetanje?Nisam nikada imao priliku da posmatram tu pojavu i ove godine ne bih hteo da propustim taj događaj.

    ReplyDelete
  5. Anonymous00:34

    Ja bih rado dosla iz Kanade da to vidim. Znam da sam za ovu godinu ( 2010 ) zakasnila, ali rado bih isplanirala da sledece budem na Tisi. Samo da saznam datum...

    ReplyDelete
  6. Pa dobro nam došla!
    Cvetanje je uglavnom u prvoj polovini juna. Najbolje je pratiti na lokalnom sajtu grada www.kanjiza.rs ili na www.kanjizatourism.org.rs
    A možeš i jednostavno da me podsetiš da te podsetim :)
    Na primer u maju.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...