13 June 2009

Procvetao Tiski cvet

muzički intermeco na tisi
Gotovo svake godine u junu Tisa procveta. Hiljade insekata izlazi na površinu vode preobražavajući se u novi životni oblik.
To je Palingenia longicauda!

Ispratiti ovaj jedinstveni događaj je u Kanjiži postala tradicija. Prvi put, ove godine odlučujem se na fotografisanje ovog fenomena. Jedno je sigurno, sledeće godine ću ponovo!

Nimalo nije lako snimiti te mangupe, uvek su u pokretu osim tokom kratkih pauza dok se presvlače. Ukoliko se nalazite u čamcu ili snimate sa mola kao ja, malo-malo pa se zaljuljuškate talasima koje prave čamci i brodići natovareni radoznalim posmatračima.

radost

Kažu najbolje je ugaziti u vodu, neopisiv doživljaj. Noge su do kolena u mulju a voda je još prilično hladna pa je nezgodno preći kritičnu liniju iznad pupka. Preporučujem grčevito držanje fotoaparata, pogotovo skuplje verzije. Ako imate stativ i prikladan objektiv, znaćemo da ste profesionalac.

Sebe ću definisati kao amatera avanturističkog duha :)
Dohvatiću se olovke i četkice pa da se nađemo na istu temu.

P.S.
Preporučujem srodne članke Palingenia longicauda ili Cvetanje Tise a pamtim da je National Geografic Srbija objavio članak na temu, slobodno pogledajte. Zanimljivo je.

kratkipredah

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...