02 April 2009

Walton Ford


Walton Ford je diplomirao na Rhode Island School of Design u nameri da snima filmove ali je svoj narativni talenat preusmerio u likovnog pripovedača. Već u samoj obradi svog dela više je nego uočljiva njegovo oslanjanje na tradiciono, dok inspiraciju pronalazi u ilustracijma iz starih knjiga.



Njegovi radovi su daleko više od pukog deskriptivnog prikaza iz sveta flore i faune. Smeštena su u kontekst sadašnjosti savremenog američkog potrošačkog društva.

U delima se uočava sarkastičan stav prema kolonijalističkom nasleđu i često ima političke konotacije. Njegovu osetljivost na kontinuiran uticaj ropstva kao i različite oblike političkog ugnjetavanja na današnjoj svetskoj sceni. Svaka od njegovih slika nas u edukativnom smislu uči o flori i fauni ali na isti način govori o lošim stvarima koje su počinjene u 19 veku od strane bogatih industrijalaca.



Fordovi portreti životinja su umetnički slojeviti, deo složenog sitema simbolike u kom se podrugljivo odnosi prema lekcijama iz obrazovanja temeljenog na kolonijalnoj literaturi i narodnim pričama.

U tehničkom smislu to su akvareli velikog formata sa klasičnim pristupom u građi dela.



Više biografskih podataka možete pronaći na stranicama:

Paul Kasmin Gallery, New York
Michael Kohn Gallery, Los Angeles
Walton Ford on the Art21 blog



Tu su i prednosti koje nam pruža Google u pretrazi slika ovog umetnika.
Priču može zaokružiti umetnik u ovom kratkom video zapisu.



Ukoliko vam se tema dopala, možete pogledati još jedan video .

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...