25 June 2009

Hyperrealsm hiperrealizma




Izgledaju vam kao dobre fotografije? Nisu fotografije, veoma vešto naslikane slike čiji je autor Pedro Campos.

Ne mogu tvrditi da sam ljubitelj ovog pravca u slikarstvu, mada odmah primećujem kada prijaju oku. Kao recimo ove koje sadrže važne kvalitete, kompoziciju, proporcije, dobar kolorit, veštu materijalizaciju predmeta. Format igra važnu ulogu jer predimenzionisanost doprinosti snazi utiska, pogotovo kada se slika posmatra uživo ali takođe je prednost kada se smanjuje za pregled na monitoru u maloj rezoluciji.

Svi kvaliteti tehnički dobre fotografije. Ona je nezaobilazna.

U ostalom, hiperrealizam se u velikoj meri oslanja na fotografiju samo ne u smislu iskustva koja je ovaj medijum doneo sa sobom i još mnogo ranije primenjen u slikarstvu, već u najčešćem slučaju u oponašanju fotografije.

Dileme su načete, pozivaju na razmišljanje.
Pitajmo se s pravom da li je fotografija realan prikaz stvarnosti?

Postoje brojni drugi faktori koji fotografsku sliku svrstavaju u fantaziju o realnosti, a ne realnost.

Tema o kojo je Darko izneo prilično zanimljiva zapažanja u oblasti fotografije. Osvrnimo se i na slikarstvo.

Šta je onda hiperrealizam hiperrealne fotografije?

19 June 2009

Noisy

poblatimi
Veseli drugari.

16 June 2009

Znakovi



Šta vam se dopada u ovom filmu? Zašto?

Film je do sada pogledan 1,871,042 puta na youtube. Režirao ga je Australijski umetnik PatricK Huges.

13 June 2009

Procvetao Tiski cvet

muzički intermeco na tisi
Gotovo svake godine u junu Tisa procveta. Hiljade insekata izlazi na površinu vode preobražavajući se u novi životni oblik.
To je Palingenia longicauda!

Ispratiti ovaj jedinstveni događaj je u Kanjiži postala tradicija. Prvi put, ove godine odlučujem se na fotografisanje ovog fenomena. Jedno je sigurno, sledeće godine ću ponovo!

Nimalo nije lako snimiti te mangupe, uvek su u pokretu osim tokom kratkih pauza dok se presvlače. Ukoliko se nalazite u čamcu ili snimate sa mola kao ja, malo-malo pa se zaljuljuškate talasima koje prave čamci i brodići natovareni radoznalim posmatračima.

radost

Kažu najbolje je ugaziti u vodu, neopisiv doživljaj. Noge su do kolena u mulju a voda je još prilično hladna pa je nezgodno preći kritičnu liniju iznad pupka. Preporučujem grčevito držanje fotoaparata, pogotovo skuplje verzije. Ako imate stativ i prikladan objektiv, znaćemo da ste profesionalac.

Sebe ću definisati kao amatera avanturističkog duha :)
Dohvatiću se olovke i četkice pa da se nađemo na istu temu.

P.S.
Preporučujem srodne članke Palingenia longicauda ili Cvetanje Tise a pamtim da je National Geografic Srbija objavio članak na temu, slobodno pogledajte. Zanimljivo je.

kratkipredah

Monohrome

coce 8-1

12 June 2009

Kuče i mačići

Azra uvek vija mačke po ulici, čim ih nanjuši. Mislio sam, ona se to samo igra, neće im nauditi. U stvari, nadao sam se da je tako.

Onda je osvanuo dan kada smo doneli dva mačeta u dvorište.

Tresla se od uzbuđenja kada sam ih uneo našu kuću. Toliko je bila zbunjena i uzbuđena da je sela na cveće u bašti što inače nikada ne radi.

Sledećeg jutra dok sam odlazio na posao, zatekao sam ovaj divan prizor na pragu kuće, izgledalo je vrlo ubedljivo, kao da se odavno poznaju. Usvojila ih je i sada su njeni.

Naravno, druge mačke i dalje juri po ulici.


10 June 2009

Noć

U razgovoru o fotografiji koji smo vodili moj drugar Aca i ja, iskreno konstatujem da nikada nisam fotografisao noću. Pošto nismo odmakli daleko od moje kuće, vratio sam se po fotoaparat i odmakavši nekoliko metara od kapije na raskršću ulice, zaustavih se pred prvim šahtom. Tokom sat vremena fotografisanja napravio sam mnogo snimaka eksperimentišući, prilažem svoj mali izbor radova gde sam već na prvu ruku zadovoljan rezultatom.
Naravno, ostale ću pregledati kada bude bilo više vremena za analizu.

crta
izboch
shaht
shahtna crtka

09 June 2009

Metal




02 June 2009

Milion crteža u jednom danu




6. Jun 2009. godine je dan kada se crta sa posebnim razlogom.

Drawing Day.

Događaj koji je prošle godine pokrenuo Mick Gow sa namerom da skrene pažnju na crtanje, podstičući učesnike da kreiraju milion crteža istog dana. Međutim uklučeno je više od toga jer su svi su ohrabreni da sarađuju, dele iskustva kroz različite društvene mreže ili veb lokacije. Nije važno da li ste profesionalac ili amater.


Ovo su samo neke od mogućih lokacija gde se mogu objaviti vaši radovi.
Pregledajte ceo spisak na njihovom sajtu.

Ukoliko se ovaj veoma ambiciozan cilj od milion crteža ne ispuni to ipak može biti zabavan način da se doprinese promociji ove likovne tehnike. To je i dobra prilika da napravite kontakte sa nekim učesnicima, razmenite ideje ili čak ostvarite neki vid saradnje u budućnosti.

Pratite blog koji pokriva ceo događaj na svojstven način i nudi dodatne informacije.

Ukoliko se odlučite, obavezno pogledajte uputstvo za prijavljivanje.

Odbrojavanje je počelo.


Redak slučaj


Ovladati slikarskom tehnikom nije uvek jednostavno. Prvi siguran korak započinje se sa neophodnim teorijskim znanjem. Na stranicama Tad Spurgeon postoji obilje korisnih informacija. Kako je uočljivo malo kvalitetnog sadržaja iz slikarske prakse svaki link je više nego dobro došao.

Ukoliko vam engleski jezik nije jača strana, predlažem Google prevodilac. Nije idealno, ipak pomaže.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...