10 February 2009

Papir jak kao gvožđe


Kako piše na sajtu New Scientist u zanimljivom članku , istraživači sa švedskog Kraljevskog instituta za tehnologiju pronašli su način da proizvedu papir od celuloze drveta a da pritom sačuvaju prirodnu jačinu njenih vlakana. Uobičajenom mehaničkom obradom pulpe drveta oštećuju se majušna vlakna celuloze i znatno smanjuje njihova jačina. Taj tim švedskih naučnika uspeo je da pomoću enzima razloži pulpu i da zatim mehaničkim putem pažljivo razdvoji vlakna celuloze u vodi. Kada se neoštećena vlakna osuše, međusobno se povezuju i obrazuju listove papira čija je granica razvlačenja viša nego kod livenog gvožđa i skoro ista kao kod čelične armature.

Ovo će pružiti nove pravce u primeni ovakvog materijala, otvaraju se mogućnosti izvan onoga kako koristimo papir danas.

Takav snažan i lak materijal može biti korišćen u premazivanje tkanina za zaštitne svrhe u industriji, papirni avioni neće biti samo dečije igračke, mogao bi biti jeftin, ali jak građevinski materijal.

Umetnici su možda dobili nosilac kakav odavno sanjaju i koji neće lako propadati.

Živi bili pa videli.

07 February 2009

Lepe teme za Blogger

Poznato je da Blogger omogućava besplatnu blog platformu, ponuđen izbor tema je zadovoljavajući a omogućena su razna proširenja bez poznavanja programiranja ili web dizajna.

Za one koji žele nešto više, mogu posetiti Free Blogger Templates gde će pronaći prilično bogat izbor veoma lepih tema za različite ukuse. Potrebno je skinuti željenu temu kao datoteku otvoriti u uređivaču teksta ( Notepad, WordPad, Text Edit) , iskopirati kod i ubaciti ga u html predložak.



Postavkom novog šablona nestaje i gornja navigaciona traka pa vaš blog može izgledati poput wordpress-a ili neke druge platforme.



Kupovinom sopstvenog domena čija je cena oko 10$ shvatate da je to maksimalan trošak kako bi ste imali svoj prilično pristojan web sajt, doduše na blog platformi.
Poklonu se ne gleda u zube :)






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...